Porady kuchenne, Kulinaria
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Porady kuchenneZapach w mikrofalówceZapach potraw zniknie w mikrofalówce, jeli włożysz do rodka kilka plasterków cytryny i włšczysz kuchenkę na 5 minut przy maksymalnej mocy.Zapach w zmywarceJeli w koszyczku na sztućce umiecisz plasterek lub skórkę cytryny, unikniesz specyficznego zapachu wewnštrz urzšdzenia.Zapach na dłoniachRęce, które podczas prac domowych przeszły nieprzyjemnym zapachem umyj" plasterkiem cytryny.Zapach ryby na naczyniachWoń ryby zniknie z naczyń w których były przyrzšdzane po przetarciu ich skórkš cytryny.Kamień w czajnikuAby usunšć kamień z czajnika możesz użyć kwasku cytrynowego, wsyp 3-4 łyżeczki do czajnika, wlej wodę i zagotuj. Odstaw na godzinę, lepiej na całš noc, i ponownie zagotuj. Następnie wylej wodę i kilkakrotnie wypucz czajnik. Możesz też użyć specjalnych tabletek do odkamieniania (np. Kamix).Czyszczenie bateriiZ baterii nad zlewozmywakiem skutecznie usuniesz osad z wody, pocierajšc jš szmatkš nasšczonš sokiem z cytryny.Zabarwione dłonieZabarwione ręce podczas obierania warzyw znowu odzyskajš swój naturalny kolor po wyczyszczeniu ich plasterkiem cytryny.Pryskajšcy olejAby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptš soli.Zlewozmywak - stalowy nierdzewny przecierajmy po każdym zmywaniu suchš ciereczkš, bo woda może zostawić na jego powierzchni nalot z "kamienia". Gdy już taki się pojawi potraktujmy go ciepłym roztworem octu lub kwasku cytrynowego.Gdy przypali się garnek emaliowany należy nalać do niego wody z solš i pozostawić na kilkanacie godzin, następnie wodę zagotować a spalenizna odejdzie.Sól w solniczce nie zwilgotnieje, nie potworzš się grudy, jeli na dno włożymy kilka ziarenek ryżu w (który wchłania wodę) lub wsypiemy odrobinę mški ziemniaczanej.Sztućce ze stali nierdzewnej należy włożyć na 10 minut do wody, w której gotowały się ziemniaki, potem opłukać i wysuszyć. Będš jak nowe.ZamrażanieZamrażaj szybko, ponieważ tylko wtedy produkty zachowajš najwięcej wartoci odżywczych. Nie zamrażaj produktów po raz drugi. Torebki i pojemniki na mrożonki powinny być szczelne i wykonane tylko z materiałów do tego przeznaczonych.Czas przechowywania zależy od rodzaju produktu:ryby, wędlina, gotowe potrawy i ciasta 6 miesięcysery, drób, mięso 8 miesięcywarzywa i owoce 12 miesięcy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]