PODZIAŁ PRODUKTÓW NA GRUPY, Kurs dietetyczny, KURS DIETETYCZNY, 16.CIEKAWOSTKI DIETETYCZNE

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Podział produktów pożywczych na grupy
Jedyniepożywienieuromaiconepodwgldemproduktowmożedotarcycorganimowi
koniecnychkładnikówodżywcychBykomponowacjeodpowiednio,trebaponacwartoci
odywceroncyhrodajowżywnoci
CharakterytykeywieniowaproduktowpożywcychulatwiaichpodialnagrupyNajbardiej
ogolnymjetpodialnaproduktypochodeniawiercegoirolinnegoawycajtoujei
podialybardiejcegółowe
Wjednejgrupienajdujaiproduktypożywceobliżonymkladiejakociowym(awieraja
podobnekładnikiodywce),aleoronymkladieilociowym
I Produkty zbożowe.
II Mleko i produkty mleczne.
III Jaja.
IV Mięso, ryby i ich przetwory.
V Mało i mietana
VI Inne tłuszcze.
VII Ziemniaki.
VIII Warzywa i owoce zawierające dużo witamin C.
IX Warzywa i owoce zawierające dużo karotenoidow.
X Inne warzywa i owoce.
XI Suche naiona rolin trączkowych.
XII Cukier i łodycz.
I
Produkty zbozowe
*Naleza do niej: Maka, kasze, makarony, pieczywo, chleb, bulki, platki, ryz, kluski.
*Produktyteabogatewcukrowcełożoneglowniekrobiaiblonnikdlategopelniarole
energetyczna
*Bialka jest od 5-10%alejettobialkoniepełnowartociowe
*Produkty te stanowia wazne ródłemkładnikówmineralnychDotarcajaelaa,magneu,
wapnia,potau,ooru,atakżecynkuimiediJednakaonemaloprywajalneatoaprawa
obecnocibłonnikaikwauitynowego
*PretworybooweabogatewwitaminygrupyB(głownie B , B i PP)
*Pretworymakciemnych(raowych)abogatewwitaminy,kładnikimineralneiblonnik
II
Mleko i produkty mleczne.
*Naleza do niej: Mleko, sery(twarogowe, podpuszczkowe), napoje mleczne fermentowane - kefiry,
jogurty, serwatka, maslanka.
*Produktytemajawyokawartododywcagdyawierajawyokowartiocioweilekkotrawne
bialka .
*Tluszcz w mleku wystepuje w postaci emulsji dlatego jest lekko strawne.
*Cukier w mleku to laktoza .
*Bogateródłowapniaiooru
*SabogatewwitaminyStanowiapodtawoweródłowitamin*/b,awierajarównieżinnewitaminy
takie jak B , B oraz PP .
*WerachpodpuckowychorawnapojachermentowanychwytepujerównieżwitaminaB
wytwarzana przez bakterie stosowane do fermentacji.
III
Jaja
*Jajanaleadoproduktowpożywcychnajbardiejwechtronnychpodwgldemawartoci
kładnikówodżywcych
*Nie sa produktami wysokokalorycznymi, dostarczaja srednio 130kcal/100g ~ 2 jajka
*Bialkojajmabardowyokawartodbiologiczna. Jest bardzo dobrze przyswajalnym bialkiem.
*Tlucnajdującyiwoltkujajaawirabardoduolecytyny,nayconychkwaowtlucowych
oraz cholesterolu.
*Jaja,glownieołtkoadobrymródłemelaa,ooru,wapniaoraiarki
*O wysokiejwartociodżywcejjajdecydujerównieżobcenocnacnychilociwitamin
rozpuszczalnych w tluszczach ( A i D ) i witamin z grupy B , glownie B .
IV
Mieso, ryby i ich przetwory
*Naleza do niej:
-Mieso zwierzat rzeznych (trzoda chlewna)
-Dobr (kurcta,indyki,kacki,geie)
-Ryby
-Dziczyzna
*Sadobrymródłembialkapelnowartiociowego(wyjatekbialkochratekiblonnynpelatyna)
*WaneródłowitamingrupyBwłacawitaminyBiPP
*Sabogatymródłemelaaobardowyokiejprywajalnoci,cynkuimiedi
*tluszcze:
-Zwierzat rzeznych zawieraja duzo cholesterolu.
-RybacenneponieważawierajaNNKT
V
Maslo i smietana
*Maloimietanaotalywydielonegrupytłucówewgeldunaodmiennarolewżywieniu
Tluszcz w masle jest lekkostrawny i latwo przyswajalny .
*ródłowitaminkaroteniD
*awieradueilocicholeterolu
*Malojetniebdnewżywieniudieci,młodieżyikobietwciayewgledunawitamine
*Smietanyłodkie12%,18%,30%
*Smietany kwasne: 12%, 18%.
VI
Inne tluszcze
*NaleadonichwytkietlucepoamalemCylimargaryna,oleje,tran,malec,adło
*Zrodlo energii
*TlucewierceawierajaduokwaowTlNayconychicholeterol
*Tluszcze rolinnenatomiatawierajaNNKT,niemajacholeterolu
*Oleje zawieraja witamine E a margaryny A oraz D dodawana podczas produkcji.
VII
Ziemniaki
*otalyonewyodrbnionejakooobnagrupaewgledunapowechnoditaniod
*Głównymichkładnikiem jest skrobia
*Bialka ziemniakow chocianiepełnowartociowejetdobrejjakoci
*Głownekładnikimineralnetopotaimagne
*iemniakiabardowanymródłemwitaminyC,witaminygrupyBoraK
*Majamalawartodenergetycna
VIII
WarywaiowoceawierającedueilociwitaminyC
*Warzywa kapustne:
-Kapusta biala
-Kapusta czerwona
-Kapusta wloska
-Brukselka
-Kalafior
-Kalarepa
*Natka pietruszki
*Papryka, pomidory.
*Owoce:
-Porzeczki czarne
-Porzeczki czerwone
-Truskawki, poziomki
-Maliny
-Jagody
-Cytrusowe-Pomarancza, Grejpfrut, Cytryna.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tlumiki.pev.pl