Porady kuchenne, PRZEPISY KULINARNE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Porady kuchenne
Zapach w mikrofalówce
Zapach potraw zniknie w mikrofalówce, jeśli włożysz do środka kilka
plasterków cytryny i włączysz kuchenkę na 5 minut przy maksymalnej
mocy.
Zapach w zmywarce
Jeśli w koszyczku na sztućce umieścisz plasterek lub skórkę cytryny,
unikniesz specyficznego zapachu wewnÄ…trz urzÄ…dzenia.
Zapach na dłoniach
Ręce, które podczas prac domowych przeszły nieprzyjemnym zapachem
„umyj" plasterkiem cytryny.
Zapach ryby na naczyniach
Woń ryby zniknie z naczyń w których były przyrządzane po przetarciu ich
skórką cytryny.
Kamień w czajniku
Aby usunąć kamień z czajnika możesz użyć kwasku cytrynowego, wsyp
3-4 łyżeczki do czajnika, wlej wodę i zagotuj. Odstaw na godzinę, lepiej
na całą noc, i ponownie zagotuj. Następnie wylej wodę i kilkakrotnie
wypucz czajnik. Możesz też użyć specjalnych tabletek do odkamieniania
(np. Kamix).
Czyszczenie baterii
Z baterii nad zlewozmywakiem skutecznie usuniesz osad z wody,
pocierajÄ…c jÄ… szmatkÄ… nasÄ…czonÄ… sokiem z cytryny.
Zabarwione dłonie
Zabarwione ręce podczas obierania warzyw znowu odzyskają swój
naturalny kolor po wyczyszczeniu ich plasterkiem cytryny.
PryskajÄ…cy olej
Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptą soli.
Zlewozmywak
- stalowy nierdzewny przecierajmy po każdym
zmywaniu suchą ściereczką, bo woda może zostawić na jego powierzchni
nalot z "kamienia". Gdy już taki się pojawi potraktujmy go ciepłym
roztworem octu lub kwasku cytrynowego.
1
Gdy przypali siÄ™ garnek
emaliowany należy nalać do niego wody z
solą i pozostawić na kilkanaście godzin, następnie wodę zagotować a
spalenizna odejdzie.
S
ól w solniczce
nie zwilgotnieje, nie potworzą się grudy, jeśli na dno
włożymy kilka ziarenek ryżu w (który wchłania wodę) lub wsypiemy
odrobinÄ™ mÄ…ki ziemniaczanej.
Sztućce ze stal
i nierdzewnej należy włożyć na 10 minut do wody, w
której gotowały się ziemniaki, potem opłukać i wysuszyć. Będą jak nowe.
Zamrażanie
Zamrażaj szybko, ponieważ tylko wtedy produkty zachowają najwięcej
wartości odżywczych. Nie zamrażaj produktów po raz drugi. Torebki i
pojemniki na mrożonki powinny być szczelne i wykonane tylko z
materiałów do tego przeznaczonych.
Czas przechowywania zależy od rodzaju produktu:
ryby, wędlina, gotowe potrawy i ciasta – 6 miesięcy
sery, drób, mięso – 8 miesięcy
warzywa i owoce – 12 miesięcy
2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]