podstawy turystyki, GWSH, Technik Obsługi Turystycznej
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w PoznaniuSYLABUSProfil kształcenia:ZawodowyStopień studiów:Ihotelarstwo i gastronomia,obsługa ruchu turystycznego,zarządzanie i marketing whotelarstwie, gastronomii,turystyce i rekreacjiprzedmiot kierunkowyKierunek studiów:Turystyka i RekreacjaSpecjalność:Semestr:Forma studiów:Nazwa przedmiotu:Forma zajęć1stacjonarne/niestacjonarnePodstawy Turystykiwykład, ćwiczeniaModuł (typ)przedmiotów:Liczba godzin:753Liczba punktów ECTS za zaliczenie przedmiotu:Nazwa jednostkiprowadzącej:Kierownik przedmiotu:Prowadzący zajęcia:Katedra Turystyki i RekreacjiDr Ewa KoprowiakEwa Koprowiak, Anna Królikowska-TomczakZałożenia i cele przedmiotu:1.Zapoznanie studentów z podstawową terminologiązwiązaną z przedmiotem, 2. Zapoznanie ze specyfiką uczestnictwaw turystyce, 3. Przedstawienie wiadomości z zakresu wiedzy ośrodowiskowych i aspektach turystyki, 4. poznanie funkcji idysfunkcji turystykibrakWymagania wstępne:Narzędzia / metodydydaktyczne:Wykład, projekt badawczy, dyskusja, pogadanka, kolokwium,egzaminWYKAZ TEMATÓW I ZAGADNIEŃ – HARMONOGRAM ZAJĘĆLiczba godzinLp.1Wykłady1Temat 1.Podstawowe zagadnienia związane z turystyką- wyjaśnienie pojęcia, znaczenia, podział turystyki- wartość zachowań turystycznych,- czynniki i bariery rozwoju turystyki22Tematy i zagadnieniaRazem23Formy zajęćWykłaInned451234567Temat 2.Dzieje turystyki w Polsce i Europie.- Organizacje turystyczne na świecieTemat 3.Środowisko a turystykaTemat 4.Istota turystyki – jej funkcje, znaczenie turystyki w różnychokresach cyklu życia człowieka.Temat 5.Walory turystyczne i ich rodzaje.- walory wypoczynkowe, krajoznawcze, specjalistyczneTemat 6.Rodzaje usług turystycznych.- definicja, klasyfikacja, charakterystykaTemat 7.Czynniki rozwoju współczesnej turystyki-ekonomiczne, społeczne, demograficzne i inne.Temat 8.Wybrane formy tzw. turystyki niszowej (turystyka przetrwania,filmowa, itp..Temat 9.Motywacja i cele wyjazdów turystycznych.Temat 10.Czynniki decydujące o rozwoju turystyki i jej dysfunkcje.Temat 11.Rozwój rynku turystycznego do 2020 roku.- tendencje i trendy w rozwoju turystykiĆwiczenia1122111122118910111112…1112…2121)_ Podstawowe pojęcia związane z turystykąPojęcia związane z turystyka wg. Ustawy o Usługach turystycznychPojęcia związane z obsługa ruchu turystycznegoInne pojęcia stosowane w turystyce2) Sylwetki odkrywców i podróżników na przestrzeni dziejów w Polsce ina świecie- charakterystyka wybranych podróżników i odkrywców- cele ich podróży- sylwetka współczesnego podróżnika/turysty: jego oczekiwania/potrzeby –próba konstrukcji różnych sylwetek turystów3) Charakterystyka różnych rodzajów ruchu turystycznego- kryteria podziału różnych form turystyki- charakterystyka wybranych form turystyki ( wypoczynkowa, aktywna,zdrowotna, kulturowa, sportowa, biznesowa, kulinarna kwalifikowana,wiejska ( z agroturystyką), ekologiczna ect.- analiza możliwości uprawiania wybranych form turystyki w Polsce-segmentacja odbiorców poszczególnych form turystyki4) Funkcje i dysfunkcje współczesnej turystyki- charakterystyka wybranych funkcji i dysfunkcji turystyki (wypoczynkowa,zdrowotna, wychowawcza, miastotwórcza, ekonomiczna, polityczna,kształtowania świadomości ekologicznej)- analiza SWOT rozwoju turystyki w regionie – analiza mocnych i słabychstron, szans i zagrożeń związanych z rozwojem turystyki w wybranychregionach5) Organizacje i stowarzyszenia turystyczne- charakterystyka organizacji działających na rzecz rozwoju turystyki naświecie , w Europie i w Polsce – UNWTO, European Tourism Council, POT2344252266) Współczesna turystyka-ewolucja od 3S do 3E-charakterystykailościowa i jakościowa (najbardziej popularne formyturystyki, współcześnie panujące w turystyce trendy, najczęściejodwiedzane kraje świata- zaliczenieRazem3015315SymbolefektówkształceniaOpis zamierzonych efektów kształceniaPo zaliczeniu zajęć student:W zakresie wiedzyOdniesienie do efektówkształcenia dlakierunkuW01W02Ma ogólną wiedzę związaną ze studiowanym kierunkiemstudiówZna i rozumie podstawową terminologię związaną zpodstawami turystykiZna efekty działania aktywności ruchowej (w tymturystyki) na zdrowie człowiekaMa podstawową wiedzę na temat stanu i czynnikadeterminacyjnego, funkcjonowanie i rozwój turystyki wróżnych obszarach działalności człowiekaW zakresie umiejętnościK1_W01K_W02W03K_W11W04K_W23U01Potrafi komunikować się z jednostką i grupą społecznąw zakresie istotnych problemów w turystyce i rekreacjiPotrafi interpretować dane związane ze zjawiskamispołeczno-gospodarczymi występującymi w turystyce irekreacjiPosiada umiejętność przygotowania i prezentowania wformie ustnej, pisemnej i elektronicznej wyników własnychdziałańW zakresie kompetencji personalnych i społecznychK_U03U02K_U07U03K_U11K01K02Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życieMa świadomość poziomu swojej wiedzy, umiejętności iograniczeń, wie kiedy zwrócić się do ekspertówWykazuje dbałość o środowisko naturalne i przyrodniczeoraz otwartość na nowe przyrodnicze trendy w turystyce irekreacjiZamierzone efektykształceniaDefiniowanie i opispojęć związanych zK1_K01K_K02K03K_K13Forma zajęć:- Wykłady:Metody / formy ocenyWykład, Dyskusja, egzamin pisemny3turystyką,Umiejętności: analizaczynników iuwarunkowańturystyki,Inne kompetencje:postawasamokształceniowawyrażanie sądówodnośniedeterminantówrozwoju turystykiegzamin pisemne- eseje/ wypracowania- prace semestralne- ćwiczenia praktyczne- ocenianie ciągle- Inne:Sposób sprawdzenia osiągnięć efektów kształceniaElementyskładoweocenykońcowejkolokwiumAktywność w dyskusjiNapisanie referatuInneEgzamin z wykładówProcenty502525100%EfektkształceniaW1W2W3W4U1U2U3K01K02K03Forma oceny (podano przykładowe – wpisz stosowane)EgzaminustnyEgzaminpisemnyXXXxxxxKolokwiumxxxxxxxxxxxXProjektOcenianieciągłexxxxxxxxxx………CałkowityAktywnośćUdział w wykładachObciążenie studenta15 h4nakładpracystudentapotrzebnydoosiągnięciaefektów wgodzinachSamodzielne studiowanie tematyki wykładówUdział w ćwiczeniachSamodzielne przygotowanie się do ćwiczeńUdział w konsultacjachWykonanie projektu i dokumentacjiPrzygotowanie do egzaminu i udział w egzaminie15 h15 h10 h5h15 h8h+2hZalecana literatura przedmiotu1. Alejziak W.: Turystyka w obliczu wyzwań XXI wieku. Wyd. AL.-BIS, Kraków20002. Gaworecki W.W.: Turystyka. Wyd. PWE, Warszawa 2003, 2006; 20103. Gołembski G.: Kompendium wiedzy o turystyce. Wyd. PWN, Warszawa – Poznań20024. Kurek W. (red.),Turystyka, PWN, Warszawa 20081. Helnarska K.J.: Międzynarodowy ruch turystyczny w Unii Europejskiej, Wyd.Adam Marszałek, Toruń 2004.2. Łobożewicz T., Bińczyk G: Podstawy turystyki. WSE, Warszawa 2001.3. Przecławski K.: Człowiek a turystyka. Zarys socjologii turystyki, AL BIS, Kraków1996.4. Ustawa o usługach turystycznychPodstawowa:Uzupełniająca:5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]