Poradnictwo-zywieniowe-wyklad-1, CMUJ - II rok, Higiena
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->PORADNICTWO ŻYWIENIOWEWykład 1Porada DietetycznaAgnieszka Ostachowska-GąsiorForma zaliczenia przedmiotu - zaliczenie na ocenęZajęcia odbywają się w formie wykładów, seminariówi ćwiczeń.Obecność na zajęciach jest obowiązkowa.Nieobecność na zajęciach wymaga zaliczeniamateriału obejmującego realizowane tematy.Na ocenę końcową z przedmiotu składają się:-otrzymanie zaliczenia ze wszystkich ćwiczeń iseminariów- wynik sprawdzianu końcowegoLiteraturaJ. Hasik, J. Gawęcki: Żywienie człowieka zdrowego ichorego. Tom 2. PWN, Warszawa 2009J. Gawęcki, W. Roszkowski: Żywienie człowieka azdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2009M. Pilska, M. Jeżewska-Zychowicz: Psychologiażywienia. Wybrane zagadnienia, SGGW, Warszawa2008.M. Jeżewska-Zychowicz: Zachowania żywieniowe i ichuwarunkowania, SGGW, Warszawa 2007B. Woynarowska: Edukacja zdrowotna, Warszawa2008Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka red.Emilia Kolarzyk, wyd. UJ, 2008Omówienie etapów porady dietetycznej:1. Analiza stanu odżywienia2. Ocena sposobu żywienia3. Określenie celu interwencji4. Interwencja5. Monitorowanie efektów/postępówANALIZA STANU ODŻYWIENIA –omówienie:•pomiary antropometryczne•parametry biochemiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]