Potrawka z ryb w mleku kokosowym z sałatką z soczewicy i ananasa, Kuchnia, Przepisy ,, Smaki czasu z Karolem ...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Potrawka z ryb w mleku kokosowym z sałatką z soczewicy i ananasa - Telewizja Pol...
Strona 1 z 2
Abonament
O TVP
Centrum prasowe
Dostępność
Zaloguj się
INFORMACJE KULTURA SPORT ROZRYWKA NASZE ANTENY TELEWIZJE REGIONALNE
strona główna
»
styl życia
»
kuchnia
»
książka kucharska
»
przepisy
»
przepisy smaki czasu z karolem okrasą
Książka kucharska
start porady przepisy
Potrawka z ryb w mleku kokosowym z sałatką z
soczewicy i ananasa
Więcej
Ocena widzów
Twoja ocena
prześlij link znajomym
+
dodaj do ulubionych
Wymagania techniczne
System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz
odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi
aktualizacjami) lub v11
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o
minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.
Przeglądarka:
Łącze internetowe:
Przetestuj szybkość łącza Przetestuj swój komputer
Kategorie: kuchnia azjatycka , Dania z ryb i owoców morza , Przepisy Karola
Okrasy
Składniki:
• 50 g ugotowanej soczewicy zielonej
• 50 g ugotowanej soczewicy brązowej
• 50 g soczewicy różowej
• ½ świeżego ananasa
• 1 łyżka miodu
• 2 limonki
• 3 - 4 cebule dymki ze szczypiorem
• 1 ostra papryczka
• 2 łyżki octu winnego
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 2 marchewki
• 2 cukinie
• 1 dorada
• 200 g filetów z sandacza
• 200 g filetów z łososia
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 pęd trawy cytrynowej
• sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1. Sałatka z soczewicy i ananasa: soczewicę brązową i zieloną namaczamy, po czym gotujemy do miękkości. Soczewicę różową gotujemy bez moczenia w osolonym
wrzątku przez 5 – 10 minut, odcedzamy i hartujemy od razu w zimnej wodzie, aby nie rozgotować.
2. Ananasa obieramy ze skóry, wycinamy ze środka stwardniałe części, po czym kroimy w drobną kostkę – 0,5 x 0,5 cm.
3. W garnku rozpuszczamy łyżkę miodu, dodajemy sok i 2 cząstki z limonki, drobno posiekaną cebulę dymkę i ostrą papryczkę, ananasa i ocet winny. Chwilę podsmażamy,
mieszając, aż ananas się zeszkli, po czym dodajemy ugotowane soczewice. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki, oliwą i posiekaną świeżą kolendrą.
4. Potrawka z ryb w mleczku kokosowym: doradę filetujemy, czyścimy z ości i kroimy na duże kawałki. Filety z łososia i sandacza kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą i
pieprzem. W moździerzu ucieramy czosnek, sól, oliwę, skórkę i sok z limonki oraz posiekaną świeżą kolendrę. Taką marynatą nacieramy kawałki ryb i odstawiamy na 10 minut.
5. Do zimnej wody wrzucamy ości z filetowani dorady oraz marchew w kawałkach. Gotujemy.
6. W tym czasie kroimy dymkę w ćwiartki, a cukinię i pozostałą marchewkę w tzw. łódki, czyli ładne owalne kawałki.
7. Gdy wywar będzie gotowy, wyjmujemy marchewkę i ości, a wrzucamy rozgniecioną trawę cytrynową, szczypior z dymki oraz kawałki cukinii i marchewki. Podgotowane
warzywa wyjmujemy i hartujemy w zimnej wodzie, szczypior i trawę cytrynową odrzucamy.
8. Do przecedzonego wywaru dodajemy mleko kokosowe i słodką śmietankę, rozgnieciony czosnek i startą skórkę z limonki. Gotujemy na wolnym ogniu, aby zredukować
płyn o 1/3 objętości.
9. Teraz dodatkowo zagęszczamy płyn mieszaniną mąki ziemniaczanej i wody, po czym wkładamy do sosu kawałki zamarynowanych ryb najpierw większe i ćwiartki dymki.
Gotujemy kilka minut na małym ogniu.
10. Na talerze wykładamy sałatkę z ananasa i soczewicy, kawałki ryb z potrawki, posypujemy pieprzem i listkami świeżej kolendry.
Dobra rada: do tej potrawki możemy użyć innych gatunków ryb - dorsza, halibuta
serwisy
Książka kucharska - Pasztet z
dziczyzny i chleb z ziarnami
Książka kucharska - Pieczony comber
z sarny
Makłowicz w podróży
Program kulinarno-podróżniczy.
Robert Makłowicz zwabiony
egzotycznymi potrawami
odwiedza
»
Książka kucharska - Sandacz po
polsku z wody oraz pierogi z kapustą i
grzybami
Książka kucharska - Zupa rybna z
karpia z pulpetami
Euro według Gesslera
2012-11-14
Potrawka z ryb w mleku kokosowym z sałatką z soczewicy i ananasa - Telewizja Pol...
Strona 2 z 2
Książka kucharska - Grillowany
comber jagnięcy z plackami z
ziemniaków i kaszy gryczanej podany z
konfiturą z czerwonej cebuli
Książka kucharska - Steki z polędwicy
wołowej z pesto z suszonych
pomidorów
Jaki jest stan gastronomicznych
przygotowań naszego kraju do
»
Rączka gotuje
Książka kucharska - Sandacz
zapiekany z grzybami z sałatką z
kiszonej kapusty i dyni
Książka kucharska - Zapiekanka z
ziemniaków i grzybów
Cotygodniowy program kulinarny,
w którym znany i lubiany
»
Smaki czasu z Karolem
Okrasą
Zapraszamy w kulinarną podróż do
świata wspomnień. Przywołujemy
»
zobacz także
tvp regionalne
Abonament TVP
Rada Programowa
Zgłoś program (ROPAT)
Zamówienia publiczne
Zgłoś nadużycie w sieci
Centrum prasowe
Program dla prasy
Serwis fotograficzny
Sklep TVP
Emisja w TVP
Odbiór programów TVP
Reklama w tvp.pl
Oferta handlowa
Telegazeta ogłoszenia
Biuro Reklamy
Naziemna Telewizja Cyfrowa
Merchandising (znaki)
Białystok
Bydgoszcz
Gdańsk
Gorzów Wlkp.
Katowice
Kielce
Kraków
Lublin
Łódź
Olsztyn
Opole
Poznań
Rzeszów
Szczecin
Warszawa
Wrocław
regulamin tvp.pl | pomoc | polityka prywatności | redakcja | newsletter | kontakt | Kariera w TVP
© 2012 Telewizja Polska S.A.
2012-11-14
[ Pobierz całość w formacie PDF ]