pożywki od gr 2, II ROK STOMATOLOGIA SUM ZABRZE, MIKROBIOLOGIA, MIKROBIOLOGIA, mikroby egz

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Podło aPodło ami bakteriologicznymi = po ywkamimieszaniny ró nych związków chemicznych, których skład zapewnia rozwój i rozmna anie się określonych gatunkówbakterii i ich identyfikację w oparciu o obserwację cech morfologicznych, biochemicznych i serologicznychposzczególnych drobnoustrojówI. Ze względu naskładpodło a dzielimy na:1.naturalne – skład jest nam znany tylko w przybli eniu2.syntetyczne – skład jakościowy i ilościowy jestściśleokreślony3.półsyntetyczne – zawierają związki nieorganiczne w określonej ilości i składniki naturalne4.II. Ze względu nakonsystencję:5.płynne – umo liwiają szybkie namna anie flory bakteryjnej6.stałe – zastosowanie przy izolacji poszczególnych kolonii bakteryjnych oraz dostarczają informacji dotyczącychmorfologicznych i biochemicznych cech drobnoustrojów7.półpłynne – zastosowanie np. przy obserwacji ruchu niektórych gatunków bakterii8.III. Ze względu nailość i jakośćskładników:9.10.11.12.13.proste- agar zwykły, elatyna, bulion zwykływzbogacone– dodatkowo zawierają składniki niezbędne do wzrostu niektórych bakterii- bulion cukrowy, agar z krwiąwybiórczo-namna ające– przyspieszają wzrost jednych bakterii, równocześnie hamując rozwój innych bakterii- bulion z ółcią, podło e SF, podło e Loewensteina-Jensena (L-J)wybiórczo-ró nicujące– słuądo badania cech metabolizmu danego gatunku bakterii- podło e Levine'a, agar SS, podło e Chapmana, podło e MacConkeya, podło e Wilsona-Blaira, po ywka Endo, podło e Kliglerapodło a specjalne– do hodowli bakterii o specjalnie wysokich wymaganiach od ywczych, wysokowartościowe substancje od ywcze- podło e Löfflera, podło e Tarroziego-Wrzoska, agar czekoladowy, po ywka Clauberga, podło e Löwensteina-Jensena.Podło e Chapmana•dla gronkowców, stałe, kolor- amarantowego•zawartość:czynnik wybiórczy- 7,5% NaClczynnik ró nicujący – mannitolwskaźnik - czerwień fenolowa•fermentacja mannitolu – zakwaszenieśrodowiska,zmiana barwy na łótą•brak fermentacji mannitolu – brak zmiany podło aPodło e McConkeya•dla pałeczek Gram (-) z rodzinyEnterobacteriaceae,stałe, koloru cielistego/be owego•zawartość:czynnik wybiórczy – fiolet krystaliczny, dezoksycholan soduczynnik ró nicujący – laktozawskaźnik – czerwień obojętna•fermentacja laktozy – kolonie ró owe•brak fermentacji – kolonie szare/be owePodło e SS•podło e do izolacji pałeczekSalmonellaiShigella•zawartość: sole kwasów ółciowych, sole cytrynianu – hamują wzrost bakterii Gram(+) i Gram(-); laktoza- odró nieniepałeczek laktozo(+), tiosiarczan sodowy- wykrywanie szczepów wytwarzających H2S•wytwarzanie H2S – bezbarwne kolonie z zaczernieniemśrodkaInne podło a•••••••Podło e Loewensteina-Jensena (L-J)– podło e n-w dla prątków, modyfikacje: podło e Ogawy lub po ywka StonebrinkaPodło e Löfflera– podło e do hodowli maczugowców błonnicyPodło e Clauberga- wybiórcza po ywka do hodowli maczugowca błonicyPodło e Tinsdale’a– podło e do izolacji i ró nicowania maczugowcówPodło e z mannitolem i NaCl– podło e do izolacji gronkowcówPodło e z ółcią i eskuliną– podło e do izolacji i identyfikacji paciorkowcówPodło e agar czekoladowy– podło e wzrostowe dlaHeamophilusczyNeisseria gonorrhoeae,z batytracyną – podło e wybiórcze dlapałeczekHaemophilus•••••Podło e Wrzoska– podło e do hodowli i wykrywania bakterii beztlenowych, szczególnie z rodzajuClostridiumPodło e tioglikolanowe- podło e słu y do kontroli jałowości i hodowli bakterii beztlenowychPodło e z cetrimidem– podło e do izolacji pałeczek z rodzajuPseudomonasBulion cukrowy– płynne podło e namna ająceAgar krwawy••••stałe, koloru czerwonegopodło e zawiera 5% jałowej, odwłóknionej krwi baraniejpodło e bogate przeznaczone dla drobnoustrojów o wysokich wymaganiach wzrostowych i od ywczychumo liwia wykrywaniedrobnoustrojów hemolizujących i rozró nienie rodzaju hemolizyTypy hemolizy•liza erytrocytów mo e być wywołana przez wiele czynników, w tym tak e przez działanie enzymów bakteryjnych – hemolizyn•typy hemolizy wywoływanej przez bakterie z rodzaju Streptococcus na podło u z krwią•Podło e Muellera-Hinton•podło e rutynowo stosowane do oznaczania lekowra liwości i identyfikacji bakterii metodą krą kowo-dyfuzyjnąSzereg biochemiczny do identyfikacji pałeczek Gram(-)z rodzinyEnterobacteriaceae1.2.3.4.5.podło e Kliglerawoda peptonowa z 10% laktozą pod parafinąwoda peptonowa z mannitolem i rurką Durhamawoda peptonowa z tryptofanempodło e Christensena z mocznikiemPodło e Kliglera•do określania rozkładu glukozy, laktozy, wytwarzania gazu i H2S•Interpretacja wyników:1.Skos i słupek bez zmian – brak fermentacji glukozy i laktozy2.ółty skos i słupek – fermentacja glukozy i laktozy3.Rozerwanie lub bańki powietrza w podło u – wytwarzanie gazu (H2/CO2)w trakcie fermentacji glukozy i/lub laktozy4.Czerwony skos i ółty słupek – fermentacja glukozy, brak fermentacji laktozy5.Zaczernienie podło a – wytwarzanie H2SWoda peptonowa z laktozą pod parafiną•do określania zdolności fermentacji laktozy w warunkach beztlenowych•interpretacja:reakcja ujemna (-) – brak zmian w zabarwieniureakcja dodatnia (+) - zmiana zabarwienia podło a z fioletowego na ółteWoda peptonowa z tryptofanem•do określania zdolności bakterii do wytwarzania indolu z tryptofanu•interpretacja:reakcja ujemna (-) – brak czerwonego pierścienia po dodaniu odczynnika Ehrlichareakcja dodatnia (+) – po dodaniu odczynniki Ehrlicha pojawia się na powierzchni podło a czerwony pierścieńWoda peptonowa z mannitolem i rurka Durhama•do określania zdolności fermentacji przez bakterie mannitolu z wytworzeniem gazu•interpretacja:reakcja ujemna (-) – brak gazu w rurce i brak zmian w zabarwieniu podło a (zielone)reakcja dodatnia (+) – pojawienie się banieczki gazu w rurce i zmiana zabarwienia podło a z zielonego na ółtePodło e Christensena•=woda peptonowa z mocznikiem•do wykrywania enzymu ureazy, mającego zdolność hydrolizy mocznika do amoniaku (NH3) i CO2•interpretacja:reakcja ujemna (-) – brak zmian w zabarwieniu podło a ( ółte)reakcja dodatnia (+) – alkalizacja podło a, zmiana zabarwienia z ółtego na czerwonePodło e Sabouraud•słu y do namna ania i oznaczania ilościowego chorobotwórczych grzybów•podło e zawiera pepton sojowy, ekstrakt dro d owy i słodowy, które dostarczają składników od ywczych ułatwiającychrozwój dro d y [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • tlumiki.pev.pl